ASV Zuidwest Limburg

Click here to edit subtitle

Valgevaar bij traplift aan verkeerde kant

Valgevaar bij traplift aan verkeerde kant

Ongeveer 80% van de trapliften wordt aan de verkeerde kant van de trap gemonteerd.

Het consumentenprogramma “MELDPUNT” kreeg veel reacties op de uitzending van 22 april j.l. over trapliften die aan de buitenzijde (de muurkant) van de trap zijn geplaatst. Daardoor blijft er vaak te weinig loopruimte over voor de overige trapgebruikers.

Die moeten over het smalle deel van de treden lopen.

Zeker als vanwege de traplift ook de leuning is verwijderd, kan dat leiden tot ongevallen. In deze uitzending vertelde bouwexpert Nico Scholten van het Expertisecentrum Regelgeving Bouw dat trapliften aan de buitenzijde in strijd met de bouwregels zijn als er minder dan 50 centimeter loopruimte overblijft en er onvoldoende plek op de traptrede is om de voet op te plaatsen. Veel kijkers schreven dat de andere trapgebruikers dan ook de traplift moeten nemen. Maar los van het feit dat dit lang duurt, is het ook gevaarlijk. Een trap is namelijk ook een vluchtroute voor iedereen in huis. Dus ook voor familieleden en bijvoorbeeld verzorgers.

Een traplift aan de muurzijde is 15 procent goedkoper dan aan de steile spilzijde. Gemeenten, die trapliften in het kader van de WMO plaatsen, kiezen het liefst voor de goedkoopste oplossing. Kijkers schreven dat hun gemeente vroeg het verschil bij te betalen voor een veiligere traplift aan de spilzijde. “De gemeente is het bevoegd gezag om de bouwvoorschriften te handhaven”, zegt Aldo de Jong, bouwadviseur van Goed Gebouw. “Dan is het gek dat een gemeente zelf een situatie veroorzaakt die niet voldoet aan de bouwvoorschriften.”

Meldpunt gaat door met dit onderwerp. Wilt u uw verhaal aan hun kwijt, mail het dan naar: meldpunt@omroepmax.nl

Bron: MAX magazine