ASV Zuidwest Limburg

Click here to edit subtitle

Lezing 8 mei 2019

Lezing over de integratie van onze provincie Limburg in Nederland en de rol daarbij van de Sittardse schrijver Felix Rutten (1882-1971).

De spreker is Peter Schulpen (1964), plaatsvervangend Stadsarchivaris Sittard-Geleen en senior archivist bij De Domijnen.  


Felix Rutten werd in 1882 in Sittard geboren. Hij studeerde aan het Sittardse college St. Louis, de kostschool Rolduc en de universiteiten van Leuven en Luik. In de eerste decennia van de vorige eeuw genoot hij nationale bekendheid als dichter, reisjournalist, toneelschrijver en redenaar. Van 1937 tot zijn dood in 1971 verbleef Rutten in Rome. Voor zijn cultureel ambassadeurschap en zijn literaire werk ontving hij het ereburgerschap van Sittard én van Rome. In 1967, enkele maanden voordat hij 85 jaar werd, voltooide hij Terugblik, zijn herinneringen aan de jaren 1880-1930. In die tijd, rond 1900, gingen Limburgers zich ook Nederlander voelen en werd onze provincie een door ‘Hollanders’ gewaardeerd onderdeel van Nederland. Kortom Limburg ging onderdeel uitmaken van de natiestaat Nederland. De lezing van ca. 50 minuten gaat over dit moeizame integratieproces en de rol die Felix Rutten hierin speelde.

Nu, zo’n 125 jaar nadat Limburg onderdeel ging uitmaken van de natiestaat Nederland, staat de natiestaat onderdruk. Na een pauze kunnen we hierover van gedachten wisselen. Voelen we ons Limburger en/of Nederlander en/of Europeaan? Wat maakt ons Limburger en/of Nederlander en/of Europeaan? Moeten we de natiestaat koesteren of kan deze wel verdwijnen?