DIVERSE INFORMATIE

Hoe werkt een gehandicaptenparkeerkaart?

Gepubliceerd 8 februari 2024 – Plus magazine

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je parkeren op speciale parkeerplaatsen voor mensen met een handicap. Deze parkeerplaatsen vind je overal, maar zeker ook bij winkelcentra, ziekenhuizen of zorgcentra. Je herkent zo'n parkeerplaats aan een blauw bordje met een witte P en een wit rolstoelsymbool. Op de grond staat vaak een groot wit kruis.

De kaart is persoonsgebonden, wat betekent dat je hem in elke auto kunt gebruiken. Meestal mag je zo lang parkeren als je wilt, tenzij er een bord staat met een maximale parkeerduur. Dan gebruik je net als iedereen een blauwe parkeerschijf.

Voor wie is een gehandicaptenparkeerkaart?

Zit je in een rolstoel of kun je niet verder lopen dan 100 meter zonder stok of krukken? En duurt dat al meer dan een half jaar? Dan kun je een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. En heel handig, tegenwoordig is deze kaart geldig in álle landen van de Europese Unie. Er zijn drie soorten parkeerkaarten.

De bestuurderskaart (Parkeerkaart B)

Deze is voor mensen die langer dan een half jaar in een rolstoel zitten. Of voor mensen niet méér dan 100 meter zelfstandig kunnen lopen met hulpmiddelen zoals een stok of krukken. Je hoeft geen eigen auto te hebben om de kaart aan te vragen, maar je moet wel een rijbewijs hebben.

De passagierskaart (Parkeerkaart P)

Als je gehandicapt bent en zelf niet kunt rijden, kun je deze kaart aanvragen. Je chauffeur kan hiermee op een gehandicaptenparkeerplaats parkeren. Deze kaart is net als de bestuurderskaart persoonsgebonden en niet gebonden aan een kenteken. De chauffeur kan de kaart dus in verschillende auto's gebruiken.

De instellingskaart (Parkeerkaart I)

Deze kaart is bedoeld voor mensen die in een instelling wonen. De instelling vraagt de kaart aan. In dit geval levert de instelling de chauffeur.

Hoe vraag je de gehandicaptenparkeerkaart aan?

Je vraagt de gehandicaptenparkeerkaart aan bij je gemeente. Bij de aanvraag hoort een medisch onderzoek. Voor Parkeerkaart I richt je je aanvraag niet tot de gemeente, maar tot de instelling waar je woont.

Verlenging van de parkeerkaart

De gehandicaptenparkeerkaart is maximaal vijf jaar geldig. Als je situatie duidelijk hetzelfde blijft, is een medisch onderzoek vaak niet nodig.

Kosten van de parkeerkaart

Let op: veel gemeenten brengen kosten in rekening voor de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart. Ook kan de gemeente kosten in rekening brengen voor de medische keuring. Gemeenten bepalen zelf de hoogte van deze kosten, maar een rondje op internet leert, dat die kosten al snel oplopen richting de honderd euro. Sommige gemeenten bieden een vergoeding via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), en in andere gevallen is de kaart gratis voor mensen met een laag inkomen.

Hoe duur is parkeren?

Er zijn gemeenten waar je met een gehandicaptenparkeerkaart gratis mag parkeren. In andere gemeenten moet je betalen. Op de website www.gehandicaptenparkeerkaart.nl vind je de regels per gemeente. Wie zonder kaart tóch parkeert op een gehandicaptenparkeerplaats, riskeert een forse boete van honderden euro's.

Maak een gratis website.